73_26_transppijltjetransparantPROJECTEN

 

Software ontwikkeling PLC besturing

Onze klant is een wereldwijde speler op zuivelgebied. Met vestigingen in 24 landen en export naar 100 landen bedienen zij 1 miljard klanten.

Projectomschrijving en uitdaging
Met als doel een capaciteitsverdubbeling van de wei productie te realiseren in één van hun fabrieken, hebben zij voor de automatisering een partij in de hand genomen die wereldwijd automatiseert van MES tot aan de sensoren. De software ontwikkeling voor de PLC besturing van de Omgekeerde Osmose installatie en de Weipasteur is met succes uitbesteed aan EXPRO engineering te Hengelo.

Omvang, eisen en toegepaste oplossing
De besturing bestaat uit een centrale Siemens 400 PLC die communiceert via Profibus met diverse RIO panelen, massaflowmeters, drukopnemers en ventiel eilanden. De PLC is geprogrammeerd met Siemens S7 en opgenomen in het TCP-IP netwerk waarover er met diverse andere PLC’s gecommuniceerd wordt. De bediening vindt plaats vanuit een centrale controlekamer waar diverse operators middels een 20 tal SCADA schermen de gehele fabriek besturen. Als SCADA systeem is er gekozen voor Wonderware wat behalve bedieningsfuncties ook MES modules, Batch modules een SQL database en een historian aan boord heeft. Op deze manier wordt o.a. de complete tracking en tracing van het product verzorgd.

EXPRO engineering heeft de gehele besturing volgens de S88 standaard gebouwd. Hierdoor kan het door de batch engine worden aangestuurd en draait het systeem met minimale operator inspanning. Middels trending grafieken en eventlogs kan de efficiëntie van het proces worden bepaald.

De inbedrijfstelling en FAT en SAT zijn uitgevoerd op locatie. In de nazorg fase kan een medewerker van EXPRO engineering vanuit huis inbellen en zo op ieder gewenst moment de operators ondersteunen bij eventuele storingen. Met behulp historische gegevens kan minutieus bepaald worden wat er zich in welke volgorde heeft afgespeeld.